Gemeente GC Den Bussel

Met je kind naar het theater? Tien tips voor een topervaring!

Wil je met je kind graag eens een familievoorstelling in GC Den Bussel bijwonen, maar weet je niet goed wat je mag verwachten? Deze tien tips helpen je om er zowel voor jezelf als je kleine spruit een aangename ervaring van te maken.

 

 1. Bereid je kind voor op het bezoek aan het theater. Vertel over de locatie, hoe jullie er naartoe gaan, wie er mee gaat, …
   
 2. Het is niet nodig om je kind uitgebreid voor te bereiden op de inhoud van de voorstelling. Kinderen hebben een heel open houding en gaan vanzelf mee in de voorstelling.

 3. Zorg ervoor dat je kind voor de voorstelling naar toilet is geweest.

 4. Bij familievoorstellingen is er vaak ruimte ingebouwd voor de kinderen om te reageren en te bewegen. Leuk! Als er echter voortdurend gepraat wordt tijdens de voorstelling wordt het storend, zowel voor de spelers als het publiek.

 5. Tijdens een voorstelling wordt niet gegeten of gedronken. Zorg ervoor dat kinderen geen storende zaken bij zich hebben, zoals krakende snoepzakjes of drankverpakkingen.

 6. Maak geen foto’s of filmpjes tijdens de voorstelling. Dat is immers storend voor de spelers en het andere publiek. Na de voorstelling is er vaak tijd om je kind te fotograferen.

 7. Tijdens familievoorstellingen is er alle gelegenheid voor de kinderen om spontaan te reageren op wat ze zien en horen. Praat je kind niet ‘bij’. Wees niet bang dat ze het niet snappen of dat de tekst te moeilijk is. Naast tekst zijn er genoeg elementen in een voorstelling die kinderen boeien. Bovendien verstoort geroezemoes de concentratie van het publiek en de spelers.

 8. Bij familievoorstellingen zit het publiek soms bij op het podium. Vaak worden er dan zitbanken of kussentjes gebruikt in plaats van stoelen. Heb je last van je rug of om een andere reden toch een stoel nodig? Laat dat dan voor aanvang even weten aan een verantwoordelijke. Vaak kan die stoel immers perfect geregeld worden.

 9. Kleuters durven tijdens een voorstelling al eens ‘op wandel’ te gaan en het zou dus zomaar even kunnen dat je kind het podium op wilt. Dit is heel normaal. Zet het kind gewoon rustig terug op zijn plek of neem het op schoot.

 10. Vergeet niet te genieten van de voorstelling en af en toe eens naar de reactie van je kind te kijken. De uitdrukkingen op een kindergezicht tijdens een voorstelling wil je voor geen geld missen!